Author(s):Keywords:
Dejana Kasapović, Farzet Bikić (B&H)metoda, ekstrakcija, ultrazvuk, Soxhlet, malina, prinos, spektrofotometrija
Abstract:
Rad predstavlja istraživanje uticaja metode ekstrakcije na sadržaj ukupnih fenola u ekstraktu cvijeta maline (Rubus idaeus L.). Upotreba maline u prehrani sve je značajnija, a uzgoj ovog voća sve veći. Dosadašnja ispitivanja ukazuju na pozitivno i zaštitno djelovanje maline na ljudsko zdravlje zbog velike količine prirodnih antioksidativnih komponenata među kojima su i polifenolni spojevi. Cvjetovi maline (Rubus idaeus L.) su prikupljeni sa lokaliteta Maglaj-Moševac. Prikupljeni su cvjetovi od maline sorte Polka i divlje maline. Ekstrakti od cvijeta maline sorte Polka i divlje maline u etanolu dobiveni su metodom ekstrakcije po Soxhlet-u i ultrazvučnom metodom. Analiza ukupnog sadržaja polifenola u dobivenim biljnim ekstraktima određena je UV/VIS spektrofotometrijskom metodom na uređaju UV– VIS spektrofotometar, PerkinElmer, Lambda 650. Rezultati dobiveni u ovom radu pokazuju da su ekstrakti cvijeta maline sorte Polka i divlje maline dobiveni metodom ultrazvučne ekstrakcije daleko bogatiji sadržajem ukupnih fenola u odnosu na ekstrakciju po Soxhlet-u.
Cite as:
Kasapović D and Bikić F. (2021) Uticaj metode ekstrakcije na sadržaj ukupnih fenola u ekstraktu cvijeta maline. Quality 2021 (S.Brdarević, S. Jašarević, editors)”, ISSN 1512-9268, Neum, B&H, 17-19 June 2021., pp. 167-170
026-Q21-123


DISCLAIMER: Professional – scientific papers published in Conference proceedings are published in the original. Papers were reviewed by members of the Scientific Committee. Authors are responsible for technical and linguistic correctness of the text.
WARNING: This is an open access publication which means that all content is freely available without charge to the user or his/her institution. Users are allowed to read, download, copy, distribute, print, search, or link to the full texts of the articles in this journal without asking prior permission from the publisher or the author. This is in accordance with the BOAI definition of open access.
The greatest possible effort is put to ensure that the Proceedings are complete and accurate, but it does not imply any warranty or liability. The authors and publisher have no obligation or responsibility to any person or entity in connection with any damage or loss due to the information published in the Conference Proceedings.

Recommended Articles