Author(s):Keywords:
Amel Karić, Arnel Jašarević (B&H)čeono glodanje, vibracije, kvalitet obrade
Abstract:
Kvalitet obrade površine kao jedan od najbitnijih parametara obrade zavisi od mnogo faktora. U ovom radu analiziran je uticaj parametara obrade i intenziteta i frekvencije vibracija na kvalitet obrađene površine pri čeonom glodanju tanke ploče od aluminijuma. Izrađen je plan eksperimenta i proveden je eksperiment sa mijenjanjem tri parametra na dva nivoa: brzine glodanja, udaljenosti glodala od oslonca i smjera glodanja. Glodanje je izvedeno na CNC glodalici EMCO 155, a vibracije su mjerene pomoću opreme Bruel & Kjaer sa odgovarajućim piezoelektričnim akcelerometrom. Nakon provedenog eksperimenta urađena je analiza dobivenihi rezultata. Analizom rezultata uočena je velika zavisnost sva tri parametra na kvalitet površine. Intenzitet vibracija na nižim frekvencijama ima uticaj na kvalitet površine, dok intenzitet vibracija viših frekvencija nema negativan uticaj na hrapavost. Izdvojena je najpovoljnija kombinacija parametara eksperimenta sa aspekta dobivenog kvaliteta obrađene površine. Na kraju su navedeni nedostaci provedenog istraživanja, te date preporuke za dalja istraživanja na ovu temu.
Cite as:
Amel Karić, Arnel Jašarević. (2023). Analiza uticaja parametara obrade i vibracija na kvalitet obrađene površine pri čeonom glodanju tanke ploče od aluminijuma. Quality 2023 (S. Jašarević, S. Brdarević, editors), ISSN 1512-9268, Neum, B&H, 19-21 June 2023., pp. 43-50
007-Q23-077-1


DISCLAIMER: Professional – scientific papers published in Conference proceedings are published in the original. Papers were reviewed by members of the Scientific Committee. Authors are responsible for technical and linguistic correctness of the text.
WARNING: This is an open access publication which means that all content is freely available without charge to the user or his/her institution. Users are allowed to read, download, copy, distribute, print, search, or link to the full texts of the articles in this journal without asking prior permission from the publisher or the author. This is in accordance with the BOAI definition of open access.
The greatest possible effort is put to ensure that the Proceedings are complete and accurate, but it does not imply any warranty or liability. The authors and publisher have no obligation or responsibility to any person or entity in connection with any damage or loss due to the information published in the Conference Proceedings.

Recommended Articles