Author(s):Keywords:
Almaida Gigović-Gekić, Hasan Avdušinović, Branka Muminović, Amna Hodžić (B&H)hlađenje, brzina hlađenja, mikrostruktura, tvrdoća
Abstract:
Hlađenje čelika predstavlja izuzetno važnu tehnološku operaciju jer od brzine hlađenja zavisi konačna mikrostruktura čelika, a samim tim i njegova svojstva. Brzina hlađenja čelika zavisi od brojnih faktora, a jedan od njih je i miješanje medija u kojem se vrši hlađenje. U ovom radu su predstavljeni rezultati ispitivanja brzine miješanja medija za hlađenje na mikrostrukturu i tvrdoću čelika. Za ispitivanje je korišten čelik 23MnB4 koji se između ostalog koristi i za proizvodnju vijaka. Ispitivanje je vršeno za dva medija (voda i ulje) a brzine miješanja su 500, 750, 1000, 1250, 1500 i 1750 obrtaja u minuti. Rezultati su pokazali da je mikrostruktura nakon hlađenja u vodi odnosno ulju martenzitno-beinitna sa različitim udjelima pojedinih konstituenata što se odrazilo na vrijednost tvrdoće. Brzina miješanja nije znatno utjecala na vrijednost tvrdoće u slučaju hlađenja u ulju, za razliku od hlađenja u vodi gdje sa porastom brzine miješanja do 1000 o/min raste i vrijednost tvrdoće.
Cite as:
Almaida Gigović-Gekić, Hasan Avdušinović, Branka Muminović, Amna Hodžić (2023). Utjecaj brzine miješanja medija za hlađenje na kvalitet mikrostrukture i tvrdoće. Quality 2023 (S. Jašarević, S. Brdarević, editors), ISSN 1512-9268, Neum, B&H, 19-21 June 2023., pp. 65-70
010-Q23-042-1


DISCLAIMER: Professional – scientific papers published in Conference proceedings are published in the original. Papers were reviewed by members of the Scientific Committee. Authors are responsible for technical and linguistic correctness of the text.
WARNING: This is an open access publication which means that all content is freely available without charge to the user or his/her institution. Users are allowed to read, download, copy, distribute, print, search, or link to the full texts of the articles in this journal without asking prior permission from the publisher or the author. This is in accordance with the BOAI definition of open access.
The greatest possible effort is put to ensure that the Proceedings are complete and accurate, but it does not imply any warranty or liability. The authors and publisher have no obligation or responsibility to any person or entity in connection with any damage or loss due to the information published in the Conference Proceedings.

Recommended Articles